A do ta vrasë koronavirusi industrinë e naftës dhe të ndihmojë në ruajtjen e klimës?

 A do ta vrasë koronavirusi industrinë e naftës dhe të ndihmojë në ruajtjen e klimës?

Analistët thonë se koronavirusi dhe lufta e egër e çmimeve nënkupton se sektori i naftës dhe gazit nuk do të jetë më i njëjti.

Kërkesa për zhytje në naftë e bërë nga pandemia koronavirus, e kombinuar me një luftë të egër të çmimeve, ka lënë industrinë e karburantit fosil të prishur dhe në gjendje mbijetese, sipas analistëve.

Kjo industri po përballet me sfidën më të madhe në historinë e saj 100-vjeçare, thonë ata, një që do të ndryshojë përgjithmonë industrinë. Me disa që e quajnë skenën një “ikje nga ferri”, përshkrimi më pak i harlisur është “i pashembullt”.

Një pyetje kryesore është nëse kjo do të ndryshojë përgjithmonë rrjedhën e krizës klimatike. Shumë ekspertë mendojnë se mund ta bëjë këtë, duke tërhequr përpara datën në të cilën kërkesa për naftë dhe gaz, kurrë nuk do të përmirësohet, dhe duke lejuar që atmosfera të shërohet gradualisht.

Më të guximshmët thonë se kërkesa e lartë për lëndë djegëse fosile mund të jetë tërhequr këtu dhe tani, dhe që 2019 do të zbresë në histori si viti kulminant për emetimet e karbonit. Por disa kanë një mendim të kundërt: industria e karburanteve fosile do të kërcejë përsëri si gjithmonë, dhe çmimet e naftës në bodrum të volitshëm do të ngadalësojnë tranzicionin e nevojshëm në energjinë e gjelbër.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *