A është shkatërrimi ynë i natyrës përgjegjës për Covid-19?

 A është shkatërrimi ynë i natyrës përgjegjës për Covid-19?

Derisa humbja e biodiversitetit po rritet globalisht, shpërthimi i koronavirusit mund të jetë vetëm fillimi i pandemive masive.

Mayibout 2 nuk është një vend i shëndetshëm. Rreth 150 personat që jetojnë në fshat, i cili ndodhet në bregun jugor të lumit Ivindo, thellë në pyllin e madh Minkebe në veri të Gabonit, janë mësuar me periudha të herëpashershme të sëmundjeve të tilla si malarja, dengoja, ethet e verdha dhe sëmundja e gjumit. Kryesisht ata i heqin ato.

Por në janar 1996, Ebola, një virus vdekjeprurës që mezi njihej nga njerëzit, u derdh papritur nga pylli në një valë të epidemive të vogla. Sëmundja vrau 21 nga 37 fshatarët, të cilët u raportua se ishin infektuar, përfshirë një numër që kishin mbartur, rrjepur, copëtuar ose ngrënë një shimpanze nga pylli afër.

Vetëm një dekadë ose dy më parë, mendohej se pyjet tropikale dhe mjediset natyrore të paprekura, të cilat përziheshin me jetën e egër ekzotike, kërcënonin njerëzit duke përcjellë viruset dhe patogjenët që çojnë në sëmundje të reja tek njerëzit si Ebola, HIV dhe Dengçe, raporton Guardian.

Por një numër studiuesish sot mendojnë se është në të vërtetë shkatërrimi i biodiversitetit nga njerëzimi që krijon kushtet për viruse dhe sëmundje të reja si Covid-19, sëmundja virale që u shfaq në Kinë në Dhjetor të 2019, për të lindur – me ndikime të thella shëndetësore dhe ekonomike në vendet e pasura dhe të varfëra njësoj.

Në fakt, po shfaqet një disiplinë e re, shëndeti planetar që përqendrohet në lidhjet gjithnjë e më të dukshme midis mirëqenies së njerëzve, gjallesave të tjera dhe ekosistemeve të tëra.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *