Aktivistët sulmojnë publikimin e planeve ‘të turpshme’ të Japonisë për klimën

 Aktivistët sulmojnë publikimin e planeve ‘të turpshme’ të Japonisë për klimën

Japonia ka paraqitur plane të reja për emetimet e gazrave serë, në bazë të marrëveshjes së Parisit, para bisedimeve jetike për klimën në Kombet e Bashkuara në fund të këtij viti, duke u bërë ekonomia e parë e madhe në botë që e bëri këtë.

Por propozimet u kritikuan nga aktivistët si tërësisht të papërshtatshme, mes frikës se kriza Covid-19 mund të shtynte vendet të përpiqen të zvogëlojnë angazhimet e tyre klimatike, raporton Guardian.

Mbretëria e Bashkuar, e cila po zhvillon bisedimet e këtij viti, shpreson se të gjitha kombet e botës, të mëdha dhe të vogla, do të vijnë përpara me synime të reja në frenimin e emetimeve dhe arritjen e karbonit neto zero deri në vitin 2050.

Angazhime të reja janë të nevojshme për të arritur qëllimet e Parisit për të mbajtur temperaturën jo më shumë se 2 gradë Celcius, dhe në mënyrë ideale 1.5C, mbi nivelet para-industriale, pasi në objektivat e tanishme kombëtare, bota do të tejkalonte shumë ato kufij.

Synimi i Japonisë për një ulje prej 26% të emetimeve deri në vitin 2030, bazuar në nivelet e vitit 2013, vlerësohet si “shumë i pamjaftueshëm” nga analiza e Klimës së Ndërmarrjes Klimatike, që do të thotë se nëse të gjithë objektivat do të ishin në këtë nivel, rritja e temperaturës do të tejkalonte 3C.

Emetuesi i pestë në botë dhe ekonomia e tretë më e madhe, është një nga vendet e vetme të zhvilluara që ende ndërton stacione të reja të energjisë me qymyr, megjithëse ka shenja që mund të mbahen prapa.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *