Antarktida: çfarë nënkupton kur vendi më i ftohtë në tokë regjistron një valë të nxehtë të paparë

 Antarktida: çfarë nënkupton kur vendi më i ftohtë në tokë regjistron një valë të nxehtë të paparë

Derisa bota po përqendrohet me të drejtë në pandeminë Covid-19, planeti ende po ngrohet. Moti i Antarktikut këtë verë, si kudo tjetër në botë, ishte i paparë në të dhënat e vëzhguara.

Hulumtimi i botuar në Global Change Biology, përshkruan valën e nxehtë të kohëve të fundit në Antarktidë. Duke filluar nga fundi i pranverës në lindje të Gadishullit të Antarktidës, ai rrethoi kontinentin gjatë katër muajve të ardhshëm. Disa nga ekipi ynë kaluan verën në Antarktidë duke vëzhguar këto temperatura dhe efektin në sistemet natyrore, duke dëshmuar dorën e parë të valës së nxehtë.

Antarktida mund të izolohet nga pjesa tjetër e kontinenteve nga Oqeani Jugor, por ka ndikime në të gjithë botën. Ajo drejton rripin transportues të oqeanit, një sistem i vazhdueshëm i qarkullimit të thellë të oqeanit i cili transferon nxehtësinë oqeanike rreth planetit, dhe fleta e saj e akullit që shkrihet shton ngritjen globale të nivelit të detit.

Antarktida përfaqëson fundin e thjeshtë, ekstrem të kushteve për jetën. Mund të shihet si një “kanarinë në minierë”, duke demonstruar modele të ndryshimit që mund të presim të shohim diku tjetër.

Temperaturat e larta mund të kenë shkaktuar stresin e nxehtësisë në disa organizma. Mosses dhe likenet e Antarktikut shpesh janë me ngjyra të errëta, duke lejuar që rrezet e diellit të përthithen për të krijuar mikroklima të ngrohta. Kjo është një strategji e shkëlqyeshme kur temperaturat janë pak më shumë se ngrirja, por stresi i nxehtësisë mund të ndodhë pasi të tejkalohen 10C.

Në ishullin King George, afër Gadishullit të Antarktikut, matjet treguan se në janar 2019 temperaturat e sipërfaqes së myshkut tejkaluan 14C për vetëm 3% të kohës, por në vitin 2020 kjo u rrit katërfish (në 12% të kohës).

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *