Çfarë ndodhë me mushkëritë e njerëzve kur marrin Covid-19?

 Çfarë ndodhë me mushkëritë e njerëzve kur marrin Covid-19?

Mjeku respirator John Wilson shpjegon gamën e ndikimeve Covid-19, nga asnjë simptomë deri në sëmundje të rëndë që shfaq pneumoni.

Guardian Australia bisedoi me profesor John Wilson, presidentin e zgjedhur të Kolegjit Mbretëror Australian të Mjekëve dhe mjekun e frymëmarrjes. Ai thotë se pothuajse të gjitha pasojat serioze të Covid-19, kanë si tipar pneumoninë.

Wilson thotë se njerëzit që infektohen me Covid-19, mund të vendosen në katër kategori të gjera, raporton Guardian.

Më pak seriozët janë ata njerëz që janë “nën-klinikë” dhe që kanë virus, por nuk kanë simptoma. Më pas janë ata që marrin një infeksion në traktin e sipërm të frymëmarrjes, i cili, sipas Wilson, “do të thotë që një person ka ethe dhe kollë dhe ndoshta simptoma më të buta si dhimbja e kokës ose konjuktiviti”.

Ai thotë: “Ata njerëz me simptoma të vogla janë akoma në gjendje të transmetojnë virusin, por mund të mos jenë të vetëdijshëm për të.”

Grupi më i madh i atyre që do të ishin pozitivë për Covid-19, dhe njerëzit që ka shumë të ngjarë të paraqiten në spitale, janë ata që zhvillojnë të njëjtat simptoma të ngjashme me gripin që zakonisht do t’i mbante jashtë punës.

Një grup i katërt, thotë Wilson, do të zhvillojë sëmundje të rëndë që shfaq pneumoni.

Ai thotë: “Në Wuhan, rezultoi se nga ata që kishin dal pozitiv dhe kishin kërkuar ndihmë mjekësore, afërsisht 6% kishin një sëmundje të rëndë.”

OBSH thotë se të moshuarit dhe njerëzit me probleme themelore si presioni i lartë i gjakut, problemet e zemrës dhe mushkërive ose diabeti, ka më shumë të ngjarë të zhvillojnë sëmundje serioze.

Kur njerëzit me Covid-19 zhvillojnë kollë dhe ethe, Wilson thotë se kjo është rezultat i infeksionit që arrin pemën e frymëmarrjes – pasazhet e ajrit që drejtojnë ajrin mes mushkërive dhe jashtë tyre.

Ai thotë: «Veshja e pemës së frymëmarrjes lëndohet, duke shkaktuar inflamacion. Kjo nga ana tjetër irriton nervat në rreshtimin e rrugës ajrore. Vetëm një pjesë e pluhurit mund të stimulojë një kollë.

“Por nëse kjo përkeqësohet, ajo kalon vetëm rreshtimin e rrugës ajrore dhe shkon në njësitë e shkëmbimit të gazit, të cilat janë në fund të pasazheve të ajrit.

“Nëse infektohen, ata përgjigjen duke derdhur materiale inflamatore në qeset e ajrit që janë në fund të mushkërive tona.”

Nëse qeset e ajrit inflamohen, Wilson thotë se kjo shkakton një “derdhje të materialit inflamator [lëngut dhe qelizave inflamatore] në mushkëri dhe ne përfundojmë me pneumoni.”

Ai thotë se mushkëritë që mbushen me materiale inflamatore nuk janë në gjendje të marrin oksigjen të mjaftueshëm në rrjedhën e gjakut, duke zvogëluar aftësinë e trupit për të marrë oksigjen dhe për të hequr qafe dioksid karboni.

“Ky është shkaku i zakonshëm i vdekjes me pneumoni të rëndë,” thotë ai.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *