Coronavirus: Bie ndotja e ajrit dhe dioksidi i karbonit derisa po përhapet virusi

 Coronavirus: Bie ndotja e ajrit dhe dioksidi i karbonit derisa po përhapet virusi

Nivelet e ndotësve të ajrit dhe gazrave ngrohës në disa qytete dhe rajone, po tregojnë rënie të konsiderueshme pasi koronavirusi po ndikon në punë dhe udhëtim.

Studiuesit në New York i thanë BBC-së rezultatet e tyre të hershme treguan se monoksidi i karbonit kryesisht nga veturat ishte zvogëluar me gati 50% krahasuar me vitin e kaluar.

Emetimet e gazit me ngrohje të planetit CO2 gjithashtu kanë rënë ndjeshëm. Por ka paralajmërime se nivelet mund të rriten me shpejtësi pas pandemisë.

Me rritjen e aktivitetit ekonomik global si rezultat i pandemisë koronavirus, nuk është aspak e habitshme që emetimet e një shumëllojshmëri gazesh të lidhura me energjinë dhe transportin do të zvogëloheshin.

Shkencëtarët thonë se deri në maj, kur emetimet e CO2 janë në kulmin e tyre falë dekompozimit të gjetheve, nivelet e regjistruara mund të jenë më të ulëtat që nga kriza financiare gjatë një dekade më parë.

Ndërsa janë ditët e para, të dhënat e mbledhura në New York këtë javë sugjerojnë se udhëzimet për të frenuar udhëtimet e panevojshme kanë një ndikim të rëndësishëm.

Nivelet e trafikut në qytet u vlerësuan të binin 35% në krahasim me një vit më parë. Emetimet e monoksidit të karbonit, kryesisht për shkak të veturave dhe kamionëve, kanë rënë me rreth 50% për dy ditë këtë javë, sipas studiuesve në Universitetin Columbia.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *