Coronavirus: Robotët përdorin rreze të lehta për të mbytur viruset në spital

 Coronavirus: Robotët përdorin rreze të lehta për të mbytur viruset në spital

“Ju lutemi dilni nga dhoma, mbyllni derën dhe filloni një dezinfektim”, thotë një zë nga roboti.

“Ai e thotë atë edhe në kinezisht,” thotë Simon Ellison, nënkryetar i UVD Robots ndërsa demonstron makinën, raporton BBC.

Përmes një dritare xhami ne shikojmë ndërsa makina vetë-drejtuese lundron në një dhomë spitalore, ku vret mikrobet me një kapje të dritës ultravjollcë.

“Ne e kemi qenë duke e rritur biznesin me një ritëm mjaft të lartë – por koronavirusi disi e ka tejkaluar kërkesën”, thotë shefi ekzekutiv, Per Juul Nielsen.

Ai thotë se “ngarkesat me kamion” të robotëve janë dërguar në Kinë, në veçanti Wuhan. Shitjet nëpër Azi dhe Evropë janë gjithashtu në rritje.

“Italia ka treguar një kërkesë shumë të fortë,” shton z. Nielsen. “Ata vërtet janë në një situatë të dëshpëruar. Sigurisht, ne duam t’i ndihmojmë ata.”

Prodhimi është përshpejtuar dhe tani duhet më pak se një ditë për të bërë një robot në objektin e tyre në Odense, qyteti i tretë më i madh në Danimarkë dhe shtëpia e një qendre në rritje të robotikës.

Të ndezura si sabera të lehta, tetë llamba lëshojnë dritë ultraviolet të përqendruar UV-C. Kjo shkatërron bakteret, viruset dhe mikrobet e tjera të dëmshme duke dëmtuar ADN-në dhe ARN-in e tyre, kështu që ata nuk mund të shumohen.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *