Një shkencëtar i klimës shpjegon se çfarë do të thotë shkrirja e Arktikut për botën

 Një shkencëtar i klimës shpjegon se çfarë do të thotë shkrirja e Arktikut për botën

Që nga vitet 1970, ne kemi humbur 75% të vëllimit të akullit të detit Arktik.

Arktiku ndikon në rrjedhën e avionëve, duke shkaktuar mot ekstrem në të gjithë botën.

Arktiku dikur ishte i bardhë, por tani po kthehet në blu, dhe po thith më shumë nxehtësi, raporton Forumi Botëror Ekonomik.

Ne mund të shohim se me shkrirjen e akujve të Grenlandës, ne jemi duke përshpejtuar ngritjen e nivelit të detit. Nëse arrijmë në një botë më të ngrohtë për 2 shkallë, do të mund të shohim disa nga qytetet kryesore në të gjithë botën përfshirë Tokion dhe Nju Jorkun, se si me të vërtetë do të përmbyten.

Nëse qëndrojmë në objektivin aspirues të Parisit prej 1.5, do të shpëtojmë akullin e detit Arktik.

Dy shkallë nuk është i sigurt; 1.5 definitivisht është. Pra, nga një këndvështrim shkencor, nga këndvështrimi i profesorit Gail Whiteman, nga Universiteti Lancaster, Arktiku është një barometër i rrezikut global.

Ajo që ndodh në Arktik nuk qëndron atje. Dhe ajo që është në diskutim nuk është vetëm një çështje gjeopolitike ose përfitimet afatshkurtra ekonomike nga transporti ose nxjerrja. Ajo që është në diskutim në Arktik, është në të vërtetë e ardhmja e vetë njerëzimit.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *