Përpjekjet globale për ozonin ndihmojnë në riparimin e rrymës së dëmtuar jetësore në jug

 Përpjekjet globale për ozonin ndihmojnë në riparimin e rrymës së dëmtuar jetësore në jug

Bashkëpunimi ndërkombëtar për kimikatet që shkatërrojnë ozonin po ndihmon për kthimin e rrymës jetësore në jug në një gjendje normale pas dekadave të një ndërprerjeje të shkaktuar nga njeriu, tregon një studim.

Shkencëtarët thonë se gjetjet vërtetojnë se ekziston aftësia për të shëruar sistemet e dëmtuara të klimës nëse qeveritë veprojnë menjëherë dhe në koordinim për të trajtuar shkaqet, raporton Guardian.

Rryma jetësore jugore është një erë e fuqishme që formon modelet e motit dhe rrymat e oqeanit në hemisferën jugore, veçanërisht në verë.

Deri në vitin 2000, ajo ishte zhvendosur nga kursi i saj i zakonshëm dhe po lëvizte drejt jugut, drejt Antarktikut me një normë prej një shkalle çdo dekadë, duke prekur gjurmët e stuhisë dhe reshjet e shiut mbi Amerikën e Jugut, Afrikën Lindore dhe Australinë.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se kjo ishte nxitur kryesisht nga varfërimi i shtresës së ozonit nga komponimet kimike të prodhuara si klorofluorokarbure, hidroklorofluorokarbure, të gjetura në frigoriferë, aerosole dhe procese të tjera industriale.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *