Plani për ta kthyer gjysmën e botës në një rezervë për natyrën

 Plani për ta kthyer gjysmën e botës në një rezervë për natyrën

Derisa njerëzit vazhdojnë të zgjerojnë me shpejtësi fushën e sundimit të tyre në natyrë – buldozimi, djegia e pyjeve dhe zonave të tjera natyrore, fshirja e specieve dhe prishja e funksioneve të ekosistemit – një numër i shkencëtarëve dhe konservatorëve me ndikim mendojnë se mbrojtja e gjysmës së planetit do të jetë thelbësore për ta mbajtur atë si të banueshëm.

Ideja së pari mori vëmendjen e publikut në vitin 2016 kur E.O. Wilson, biologu legjendar 90-vjeçar, publikoi idenë në librin e tij “Gjysma Tokë: Lufta për Planetin tonë për Jetën”, raporton BBC.

“Tani kemi matje të mjaftueshme të niveleve të zhdukjes dhe shkallës së mundshme në të ardhmen për ta ditur se po i afrohet një mijë herë nivelit fillestar të asaj që ekzistonte përpara se të vinte njerëzimi,” tha ai për New York Times në një intervistë për vitin 2016.

Dikur mendohej si aspiruese, shumë prej tyre tani po i marrin seriozisht këto ide, jo vetëm si një mur i zjarrit për të mbrojtur biodiversitetin, por edhe për të zbutur ngrohjen e vazhdueshme të klimës.

Një nga arsyet kryesore për miratimin e këtyre qëllimeve të ruajtjes ekstreme është një raport i vitit 2019 nga Platforma Ndërqeveritare e Shkencës-Politikës mbi Biodiversitetin dhe Shërbimet e Ekosistemit (IPBES), e cila zbuloi se më shumë se 1 milion specie janë në rrezik të zhdukjes.

Kryesuar nga qindra studiues në mbarë botën, studimi konsiderohet si analiza më gjithëpërfshirëse e gjendjes së biodiversitetit në botë ndonjëherë.

Ky raport arriti në përfundimin se nuk janë vetëm speciet që janë në rrezik, megjithatë. Funksionet e shumta të mbështetjes së jetës që këto specie dhe ekosistemet ofrojnë gjithashtu janë të kërcënuara – gjithçka nga uji i pastër dhe ajri deri tek kontrolli i përmbytjeve dhe rregullimi i klimës, ushqimi dhe një mori shërbimesh të tjera.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *