‘Plastika është politikë’: arti i ricikluar ekspozon marrëdhëniet mashtruese të Australisë me mbetjet

 ‘Plastika është politikë’: arti i ricikluar ekspozon marrëdhëniet mashtruese të Australisë me mbetjet

Prawiro është një nga fermerët e fundit të orizit në Yogyakarta, në Indonezi. Ai është i shqetësuar për të ardhmen e tij. Plastika ka përfshirë lumin e afërt, duke e bërë të pamundur qasjen në ujë të pastër. Pa ujë do të thotë jo oriz.

Më tej në veri, mbeturinat plastike në lumin Citarum kanë zhdukur më shumë se 60% të popullsisë së peshkut. Shumë peshkatarë pa punë, janë detyruar të marrin punë si “mbledhës plehrash”, duke renditur me miliona tonë plastikë të eksportuar çdo vit në Indonezi nga vendet përfshirë Australinë, SH.B.A. dhe MB, raporton Guardian.

“Ne jemi vërtetë të zemëruar për këtë situatë,” thotë Eko Nugroho, një artist indonezian që është në Perth për të prezantuar punën e tij në Plastikologji, ekspozitën e fundit nga ndërmarrja e prodhimit artistik Form.

“Ka mbeturina nga e gjithë bota në Indonezi. Është shumë e lehtë për vendet tjera që ta dërgojnë këtu. Ne jemi duke mbledhur dhe djegur, mbledhur dhe djegur, gjatë gjithë kohës.”

Një nga artistët bashkëkohorë më të mirënjohur të Indonezisë, Nugroho merr mbetje plastike nga depot e plehrave, duke e ri-imazhuar atë në forma futuriste, antropomorfe që duken në mënyrë alternative jashtëtokësore dhe monstruoze.

Regjistrat e Australisë në plastikë, nuk janë për të bërë shaka. Vetëm 12% e plastikës në Australi riciklohet, dhe pjesa tjetër dërgohet në deponi ose dërgohet jashtë shtetit.

Në 2018 rreth 4.5 milion ton mbeturina u dërguan jashtë shtetit, kryesisht në vendet aziatike përfshirë Indonezinë, Kinë, Tajvanin, Vietnamin, Malajzinë dhe Tajlandën.

Qeveria Australiane vitin e kaluar njoftoi se do të përfundojë këtë praktikë që nga korriku 2020, megjithëse detajet mbeten të paqarta.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *