Pyjet tropikale po e humbasin aftësinë e tyre për të absorbuar dioksidin e karbonit

 Pyjet tropikale po e humbasin aftësinë e tyre për të absorbuar dioksidin e karbonit

Pyjet tropikale po thithin më pak dioksid karboni nga ajri, duke zvogëluar aftësinë e tyre për të vepruar si “mbytës karboni” dhe duke afruar mundësinë e përshpejtimit të prishjes së klimës.

Sipas një hulumtimi, Amazon mund të shndërrohet në një burim karboni në atmosferë, në vend të një prej thithësve më të mëdhenj të gazit, së shpejti në dekadën e ardhshme, si pasojë e dëmit të shkaktuar nga prerësit dhe interesat e fermave, si dhe ndikimet e krizës klimatike, raporton Guardian.

Nëse kjo ndodh, prishja e klimës ka të ngjarë të bëhet shumë më e rëndë në ndikimet e saj, dhe bota do të duhet të zvogëlohet shumë më shpejt në aktivitetet e prodhimit të karbonit për të reaguar kundër humbjes së mbytësve të karbonit.

“Ne kemi zbuluar se një nga ndikimet më shqetësuese të ndryshimit të klimës tashmë ka filluar,” tha Simon Leëis, profesor në departamentin e gjeografisë në Universitetin Leeds, një nga autorët e vjetër të hulumtimit.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *