Raporti/Paisjet e peshkimit, ndotësit më të mëdhenj plastik në oqean

 Raporti/Paisjet e peshkimit, ndotësit më të mëdhenj plastik në oqean

Paisjet e humbura apo të braktisura të peshkimit që mbesin në oqean janë vdekjeprurëse për jetën detare, duke shkaktuar ndotjen më të madhe nga plastika, vlerëson raporti i fundit nga Greenpeace.

Më shumë se 640,000 ton rrjeta dhe kurthe të përdorura në peshkim tregtar hidhen në det çdo vit, me të njëjtën peshë si 55,000 autobusë me dy nivele.

Raporti, i cili mbështetet në hulumtimin më të fundit mbi “paisjet fantazmë” që ndotin oqeanet, bën thirrje për veprim ndërkombëtar për të ndaluar ndotjen plastike, e cila është vdekjeprurëse për jetën e egër detare.

Vitin e kaluar, rreth 300 breshka deti u gjetën të vdekura si rezultat i ngatërrimit në veshjet fantazmë në brigjet e Oaxaca, Meksikë. Ndërsa këtë tetor, një balenë shtatzënë u gjet e ngatërruar në këto paisje në brigjet e Orkney.

Një studim i fundit rreth plehrave të Paqësorit, vlerësoi se një zonë e grumbullimit të plastikës në veri të Paqësorit përmbante 42,000 ton megaplastikë, nga të cilat 86% ishin rrjeta peshkimi! Sipas Greenpeace, këto paisje ishin veçanërisht të përhapura nga peshkimi i paligjshëm, i parregulluar dhe i pa raportuar, por peshkimi i mbingarkuar gjithashtu kontribuoi në problem.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *