Shkencëtarët: Të trajtojmë krizën klimatike dhe varfërinë me zellin e luftës për Covid-19

 Shkencëtarët: Të trajtojmë krizën klimatike dhe varfërinë me zellin e luftës për Covid-19

Përgjigjet e qeverive ndaj prishjes së klimës dhe ndaj sfidave të varfërisë dhe pabarazisë duhet të ndryshohen përgjithmonë pasi të jetë trajtuar koronavirusi, kërkuesit shkencorë nxisin, pasi veprimet e ndërmarra për të shtypur përhapjen e virusit kanë zbuluar se cilat masa janë të mundshme në raste urgjente.

Kriza Covid-19 ka zbuluar atë që qeveritë janë të afta të bëjnë dhe shndrit një dritë e re në motivimin për politikat e kaluara dhe rezultatet e tyre, tha Sir Michael Marmot, profesor i epidemiologjisë dhe shëndetit publik në University College London, dhe kryetar i komisionit të përcaktuesit shoqërorë të shëndetit në Organizatën Botërore të Shëndetit, raporton Guardian.

“Objektivi kryesor [i qeverive për dekadën e fundit] ka qenë shtrëngimi dhe pritshmëria për jetën më të keqe,” u tha ai gazetarëve në një takim virtual të organizuar nga Plani B dhe Zbardhja e Zhdukjes. “Shëndeti na tregon diçka thelbësore për natyrën e shoqërisë sonë. Ajo që qeveria po ndiqte ishte një shoqëri më e keqe – që mund të mos ketë qenë objektivi, por ishte ajo që doli. “

Por ajo që ndodhi në përgjigje të koronavirusit, zbuloi një mënyrë të re të funksionimit për qeveritë.

“Me Covid-19, gjithçka [me masa shtrënguese] doli nga dritarja. Rezulton se masa shtrënguese ishte një zgjedhje, “tha ai. “Qeveria mund të shpenzojë çdo gjë [në kontekstin e krizës koronavirus], dhe ata kanë socializuar ekonominë.”

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *