Si e riktheni në jetë një pyll?

 Si e riktheni në jetë një pyll?

Edhe pasi një pyll të jetë shkatërruar, ai mund të kthehet. Me teknologji dhe durim, disa projekte janë duke ndihmuar pyjet të rikthejnë territoret e tyre të vjetra.

Gjysmë mileniumi më parë, pyjet mbulonin pjesën më të madhe të gadishullit Iberik. Por kjo ndryshoi shpejt, raporton BBC.

Shekuj luftërash dhe pushtimesh, zgjerimi bujqësor dhe prerja e drurit për qymyr dhe transportim detar, fshiu pjesën më të madhe të pyjeve dhe vendet si Matamorisca, një fshat i vogël në veri të Spanjës, u shndërruan në peizazhe të degraduara.

Klima e thatë e rajonit dhe tokat e varfëra, do të ishin një recetë për katastrofë në programin tuaj mesatar të ripyllëzimit, por për Ndërmarrjen Jetësore të Tokës me qendër në Amsterdam, është një vend ideal.

“Ne zakonisht veprojmë atje ku natyra nuk kthehet vetvetiu,” thotë Jurrian Ruys, CEO i saj.

“Ne shkojmë atje ku ka kushte më të vështira për sa i përket motit, me verë të ashpër dhe shumë të nxehtë.”

Në Matamorisca, ata kishin ndërhyrë në 17 hektarë të tharë në pronësi të qeverisë rajonale dhe i “bombarduan” me pajisjen e tyre të nënshkrimit: një kuti kartoni të biodegradueshme që ata e quajnë kokonjë, e cila mund të mbajë 25 litra ujë nën tokë për të ndihmuar vitin e parë të një fidani.

Rreth 16 mijë lisa, arra, drunj rovan dhe të rrezeve të bardha, u mbollën në maj të vitit 2018, dhe kompania raporton se 96% e tyre i mbijetuan verës së thatë pa ujitje shtesë, një moment kritik për një pemë të re.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *