Si janë të lidhura ndryshimet klimatike dhe koronavirusi?

 Si janë të lidhura ndryshimet klimatike dhe koronavirusi?

Pandemia e koronavirusit mund të çojë në një kuptim më të thellë të lidhjeve që na lidhin në një shkallë globale. Sistemet e kujdesit shëndetësor të burimeve të mira janë thelbësore për të na mbrojtur nga kërcënimet e sigurisë shëndetësore, përfshirë ndryshimin e klimës.

Mbështetja për të ringjallur ekonominë pas pandemisë duhet të promovojë shëndetin, barazinë dhe mbrojtjen e mjedisit, raporton Forumi Botëror Ekonomik.

Ne jetojmë në një epokë në të cilën krizat intersektive po ngrihen në një shkallë globale, me nivele të padukshme të pabarazisë, degradimit të mjedisit dhe destabilizimit të klimës, si dhe mbërthime të reja në populizëm, konflikt, pasiguri ekonomike dhe në rritje të kërcënimeve për shëndetin publik. Të gjitha janë kriza që po ngadalësojnë ekuilibrin, duke vënë në pikëpyetje modelin tonë të zakonshëm ekonomik të dekadave të kaluara, dhe na kërkojnë të rishikojmë hapat e ardhshëm.

Në një farë mase, ka paralele që mund të nxirren midis pandemisë aktuale COVID-19 dhe disa prej krizave të tjera bashkëkohore me të cilat po përballet bota jonë. Të gjithë kërkojnë një reagim global-lokal dhe mendim afatgjatë; të gjithë duhet të udhëhiqen nga shkenca dhe duhet të mbrojnë më të prekurit midis nesh; dhe të gjithë kërkojnë vullnet politik për të bërë ndryshime thelbësore kur përballen me rreziqe ekzistenciale.

Në këtë kuptim, pandemia koronavirus e vitit 2020 mund të çojë në një kuptim më të thellë të lidhjeve që na lidhin të gjithëve në një shkallë globale dhe mund të na ndihmojnë të kapemi pas kërcënimit më të madh të shëndetit publik të shekullit, krizës klimatike.

Në Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH), po shihen pasojat shkatërruese të sistemeve shëndetësore të pa përgatitura, kur ata përballen me këto tronditje gjithnjë e më të rregullta.

Disa nga këto ndikime shëndetësore kanë një nënshkrim të qartë të ndryshimit të klimës, të tilla si shpeshtësia në rritje dhe forca e ngjarjeve ekstreme të motit ose rrezja e zgjeruar dhe përhapja e sëmundjeve që sjellin vektorët si malarja ose dengoja. Për të tjerët, siç është pandemia e COVID-19, lidhja me ndryshimin e klimës është më pak e qartë.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *