Si mund të na ndihmojë COVID-19 ta fitojmë luftën kundër ndryshimit klimatik?

 Si mund të na ndihmojë COVID-19 ta fitojmë luftën kundër ndryshimit klimatik?

Derisa bota rimëkëmbet nga COVID-19, ne nuk duhet të lejojmë që rregullimet afatshkurtra të na pengojnë adresimin e rreziqeve afatgjata siç është ndryshimi i klimës.

Përgjigja ndaj pandemisë ilustron pesë veprime që mund të ndërmarrim për të adresuar krizën globale të ndryshimit të klimës. Këto përfshijnë bërjen e njerëzve në përparësi, dëgjimin e perspektivave globale dhe besimin e ekspertëve.

Pandemia e COVID-19 ka nxitur një përgjigje globale për dallim nga çdo gjë që kemi parë më parë, raporton Forumi Botëror Ekonomik.

Nga qeveria deri tek bizneset, duke marrë role të reja për t’iu përgjigjur krizës deri në riorganizimin e plotë të mënyrës sesi ne punojmë, udhëtojmë dhe shoqërohemi, ne kemi qenë dëshmitarë të ndryshimeve transformuese që nuk dukeshin të mundshme vetëm disa javë më parë.

Kostot njerëzore të pandemisë janë tmerruese, por përgjigja kryesisht është karakterizuar nga kujdesi, dhembshuria dhe lidhjet – një ritëm i padëgjuar i ndryshimit.

Ekziston rreziku që ndërsa kriza e menjëhershme zbehet dhe pasojat e saj ekonomike bëhen më të qarta, ne i lëmë mënjanë aspiratat afatgjata në ndjekjen e rregullimeve të lehta afatshkurtra, shumë prej të cilave do të kishin pasoja të pafavorshme mjedisore. Këto përfshijnë mbështjelljen e standardeve mjedisore, stimulimin e ekonomisë duke subvencionuar industri të rënda me lëndë djegëse fosile dhe përqendrim në bërjen e më shumë gjërave, në vend se t’i përdorim ato më mirë.

Por ekziston një mundësi tjetër. Ndërsa ne po rimarrim në tronditjen e asaj që po ndodh rreth nesh dhe do të pajtohemi me realitetin tonë të ri, ne mund ta shfrytëzonim këtë moment si një dritare unike të mundësive për të rindërtuar shoqërinë dhe ekonominë ashtu siç e duam ne. Me paralajmërimin e shkencëtarëve, ne kemi 10 vjet për të shmangur pasojat më të këqija të ndryshimit të klimës, kjo mund të ofrojë një mundësi për të rregulluar krizën e klimës para se të jetë vonë.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *