Studiuesit: Tani ose kurrë mund ta shpëtojmë mjedisin

 Studiuesit: Tani ose kurrë mund ta shpëtojmë mjedisin

Deri në vitin 2030, ne duhet të mbrojmë dy herë më shumë tokën dhe katër herë më shumë oqeanin vetëm për të siguruar ekosistemet thelbësore dhe për të shmangur efektet më katastrofike të ndryshimit të klimës.

Bota është në një udhëkryq. E ardhmja e jetës në planetin tonë – dhe kështu e jona – është në rrezik, raporton Forumi Botëror Ekonomik.

Njerëzimi ka tejkaluar mbërritjet në kërkimin e pasurisë. Hulumtimet tregojnë se ne kemi ndryshuar më shumë se 75% të tokës pa akull në botë. Mbi gjysma e sipërfaqes së banueshme të planetit tani përdoret për të prodhuar ushqim, me tokat e egra që përbëjnë më pak se 25% të tokës.

Oqeani nuk ka kaluar më mirë. Në njëqind vitet e fundit, 90% e peshqve të mëdhenj janë hequr nga deti, me 63% të stoqeve të tepërta. Duke u bërë gjërat më keq, emetimet e gazit nga serra (GHG) nga industria, bujqësia dhe shpyllëzimi janë rritur ndjeshëm që nga viti 1970.

Me nxitjen e ngrohjes globale, të nxitur nga njerëzit, ne nuk mund të injorojmë më humbjen e zonave natyrore ose kërcënimin e ndryshimit të klimës.

Për të parandaluar një skenar të tillë, së pari duhet të kujtojmë se marrëveshja e 2015’ës e klimës në Paris, ishte gjithmonë një marrëveshje gjysmë: ajo adreson shkaqet e ngrohjes globale, por jo kërcënimin për sistemet natyrore nga të cilat varet e gjithë jeta.

Sot, vetëm 15% e tokës dhe 7% e oqeaneve tona janë të mbrojtura. Megjithatë, studimet tregojnë se deri në vitin 2030, ne duhet të mbrojmë dy herë më shumë tokë dhe katër herë më shumë oqean vetëm për të siguruar ekosistemet thelbësore dhe për të shmangur efektet më katastrofike të ndryshimit të klimës. Prandaj, mbrojtja e zonave natyrore është lidhja që mungon për të ruajtur prosperitetin në një botë të ngrohjes.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *