Konsumi i letrave të tualeti i dëmshëm për ambientin

Pandemia e coronavirusit ka rritë kërkesën globale për letra të tualetit. Mesatarisht, njerëzimi prenë deri në 270,000 drunj në ditë për të prodhuar letra tualeti, raporton Hashem Al-Ghaili. Lënda e parë për prodhimin e letrave të tualetit kryesisht ka origjinë nga pyjet e Amerikës Veriore, ku pyjet Kanadeze janë më së shumti të afektuara negativisht. […]Më shumë

Efektet e coronavirusit: Ndotja e ambientit nga maskat kirurgjikale

Me shpërthimin e epidemisë së coronavirusit, shumë qytetarë të Hong Kongut janë duke praktikuar përdorimin e maskave. Pjesa dërmuese e këtyre produkteve janë njëpërdorimshe. Gary Stokes themelues i organizatës “Oceans Asia” në një intervistë për mediumin “South China” ju bënë thirrje banorëve për ndërgjegjësim duke ju kërkuar atyre që maskat e përdorura të mos i […]Më shumë

Koronavirus po e lufton ngrohjen globale

Numri i të infektuarve nga koronavirusi ka tejkalur 127,000 globalisht. Ndonëse vdekjet nga ky virus ka shpërndarë panikë në publik, numri i të vdekurve është i ulët në krahasim me numrin e të rikuperuarve nga kjo sëmundje. Sidoqoftë, nga një pandemi e tillë benefite ambientale rezultojnë të jenë pozitive. Izolimi i miliona njerëzve në mbarë […]Më shumë

Vriten dy gjirafa të bardha, tejet të rralla kudo në botë

Gjuetarët ilegal të kafshëve të egra kanë vrarë gjirafën e bardhë dhe klyshin e saj në Kenia, raporton BBC. Gjirafat e bardha janë specie ekstremisht të rralla. Autoritetet e Kenias bëjnë të ditur se ekziston një tjetër gjirafë e bardhë e cila është nën mbrojtjen e shtetit, dhe mendohet të jetë e vetmja e tillë […]Më shumë

Efekte negative ekonomike të koronavirusit

Siç tashmë dihet Kosova dhe Mali i Zi janë ndër shtetet e vetme të rajonit që ende nuk janë prekur nga epidemia e covid-19. Ndonëse shkalla e vdekshmërisë është e ulët ku rreth 3.4% e të infektuarëve përfundojnë me fatalitet, botërisht është instaluar panikë. Masa mbrojtëse janë duke u aplikuar kudo dhe së fundi Qeveria […]Më shumë

Planifikohet mbjellja e 50,000 fidaneve të reja

Më shumë se 50,000 pemë të reja planifikohet të mbjellen në zonat urbane të Anglisë pasiqë 13 projekteve veçse ju është dhënë drita e gjelbërt. Fondi i qeverisë për mbjelljen e pemëve në zonat urbane ka ndarë një shumë prej 10 milion funtash. Projekti do të implementohet në disa qytete të Anglisë, Kornuell, Londër, Manqester […]Më shumë

Krijohet një produkt që mund t’i zëvendësoj qeset e plastikës

GreenHope është një kompani nga Indonezia e cila ka krijuar së fundi një produkt që lehtësisht mund të zëvendësoj qeset e plastikës. Ndonëse në dukje të ngjashme me qeset e plastikës, produkti i GreenHope përbëhet nga përpunimi i perimeve. Është produkt biodegradues që shpërbëhet në natyrë për disa ditë. Sipas “World Economic Forum” qeset e […]Më shumë

Si të kursejmë ujë?

Meqë rezervat e ujit në Kosovë janë të pakta e veçanërisht gjatë viteve kur nuk ka mjaftueshëm të reshurat atmosferike, atëhere paraqitet problem i madh nacional. Me një fenomen të tillë është ballafaquar në të kaluarën po ashtu, qyteti i Kejp Toun në Afrikë të Jugut dhe si rezultat janë marrë masa urgjente për përmirësimin […]Më shumë

Sot mbretëron ajër i pastër në Kosovë

Nga regjistrimet e fundit të orës 8:00 të mëngjesit sipas matjeve të “Kosovo Air Quality” rezulton se cilësia e ajrit është e mirë. E gjithë kjo falë reshjeve atmosferike që kanë kapluar vendin tonë. Me rënien e dëborës grimcat mikroskopike të pluhurit që gjinden në atmosferë bien në tokë dhe si pasojë bëhet pastrimi i […]Më shumë

Kallëzim penal ndaj Sekretarit të Përgjithshëm të MMPH për implikimet e tij në ndërtimet e paralajmëruara në Badovc

Një grup i organizatave jo-qeveritare që operojnë në Kosovë sot kanë paralajmëruar një konferencë për media duke u zotuar se do të bëjnë kallëzim penal ndaj Sekretarit të Përgjithshëm në Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor për veprimet e tij lidhur me rastin e ndërtimeve në zonat skaj Liqenit të Badovcit. Personat e pranishme në […]Më shumë