Konsumi i letrave të tualeti i dëmshëm për ambientin

Pandemia e coronavirusit ka rritë kërkesën globale për letra të tualetit. Mesatarisht, njerëzimi prenë deri në 270,000 drunj në ditë për të prodhuar letra tualeti, raporton Hashem Al-Ghaili. Lënda e parë për prodhimin e letrave të tualetit kryesisht ka origjinë nga pyjet e Amerikës Veriore, ku pyjet Kanadeze janë më së shumti të afektuara negativisht. […]Më shumë

Vriten dy gjirafa të bardha, tejet të rralla kudo në botë

Gjuetarët ilegal të kafshëve të egra kanë vrarë gjirafën e bardhë dhe klyshin e saj në Kenia, raporton BBC. Gjirafat e bardha janë specie ekstremisht të rralla. Autoritetet e Kenias bëjnë të ditur se ekziston një tjetër gjirafë e bardhë e cila është nën mbrojtjen e shtetit, dhe mendohet të jetë e vetmja e tillë […]Më shumë

Skifteri kthetrazi: Kosova vend i pasur me specie të ndryshme

Falco Tinnunculus apo në shqip e përkthyer si Skifteri Kthetrazi është një specie grabitqare që njihet ndryshe edhe si Sokoli Europian. Është një specie mjaft e përhapur andaj edhe gjithndet në disa kontinente, si Europë, Azi dhe Afrikë dhe me raste specifike jeton po ashtu në Amerikën Veriore. Madhësia trupore e tyre mesatarisht është 32-39 […]Më shumë

Luftimi i ngrohjes globale përmes mbjelljes së pemëve rizofore

Për të përballuar ndryshimet klimatike, Senegali ka mbjellur 80 milion pemë rizoforë raporton “World Economic Forum”. Këto bimë kanë karakteristike e zonave moçalike. Për më tepër, mbjellja e pemëve shërben si mekanizëm koherent për mbrojtjen e farmave e sidomos atyre të orizit. Në të kaluarën pyjet moçalike në Senegal filluan të zhduken me shpejtësi të […]Më shumë

Çfarë duhet të dini për Gjarpërin e Barit

Gjarpëri i Barit është fotografuar në Bjeshkët e Rugovës nga fotografi i botës së egër Blerim Bytyqi. Është specie mjaft e përhapur në Europë dhe jeton në ujëra të ëmbla siç janë liqenet dhe lumenjët. Kryesisht lëkura e tyrë karakterizohet me nuanca të ngjyrës së verdhë dhe të zezë, e kjo është veçanërisht e dukshme […]Më shumë

Leopardi që konsiderohej i zhdukur që 30 vite, identifikohet si i gjallë

Në një shkrim të publikuar në “Family Life Goal”, gazetarja Stacy Robertson raporton se një specie që dikur është konsideruar si e zhdukur, është identifikuar për herë të parë pas 30 vitesh në Tajvan. Bëhet fjalë për një lloj të Leopardit, hiret e së cilit janë tejet të bukura. Leopardi Formosan është i listuar si […]Më shumë

Familja Irwin shpëton 90,000 kafshë të egra në Australi

CNN raporton se Familja Irwin ka shpëtuar 90,000 kafshë të ndryshme përfshirë këtu shumë prej tyre të cilat kanë qenë të afektuara nga zjarret e egra që kanë kapluar Australinë që nga Shtatori i vitit të kaluar. Të rikujtojmë që Steve Irwin ka qenë një botanik i famshëm botëror i cili ka gjet vdekjen në […]Më shumë

Deri në fund të dekadës planifikohet të mbjellën 20 milion fidane

Tabloidi Anglez “the Guardian” bënë të ditur se Trusti Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar planifikon të mbjellë 20 milion drunjë brenda dekadës së ardhshme. Sipërfaqja e tokës që do të pyllëzohet me fidane të reja kap një hapësirë të madhe sa qyteti i Mançesterit dhe qëllimi i kësaj iniciative është që deri në vitin 2030 […]Më shumë

Fshati i Shkrelit, zonë turistike për turizëm malor

Rrethina e Shkrelit ka shtrirje të gjerë gjeografike dhe kap Malësisë së Madhe në Shqipërinë, skaj Alpeve Shqipëtare. Kurse fshati i Shkrelit shtrihet në Rugovë të Pejës. Shtrihet në naltësi mbidetare prej 1546 metrash dhe emri “Shkreli” vjen si pasojë e një fisi historik që ka banuar në ato vise. Pamjet në këtë fshat janë […]Më shumë

Balenës së ngordhur i gjenden 100 kg mbeturina në stomak

Dje është shënuar një rast i ri kur mbeturinat e njerëzve janë shkaktar të ngordhjes së kafshëve. Në brigjet e “Isle of Harris” është gjetur një balenë e ngordhur me 100 kg mbeturina në stomak. Raportuesit e BBC thonë se ndër të tjera, balena ka gëlltitur rrjeta peshkimi, paketime plastike, qese dhe gota plastike e […]Më shumë