Ndryshimet klimatike ngrisin nivelin e detit

Ngritja e nivelit të detit nuk është e vetmja karakteristikë e ndryshimeve klimatike që do të afektojë vijat bregdetare rreth e qark botës. Studiuesit e World Economic Forum në një studim shkencor kanë publikuar disa të gjetura interesante që tregojnë se një planet i ngrohur do të ndryshojë valët e oqeane përgjatë më shumë se […]Më shumë

Implementohet politika që ndalon peshkimin për të mbrojtur ekosistemin

Palau është një ishull ekzotik i oqeanit Paqësor që do ta ndalojë peshkimin në 80% të territorit të tij detar me qëllim që ekosistemi ujor të rikuperohet. Me implementimin e një politike të tillë pritet që shkëmbinjët koralor të rivitalizohen, njëherit mbrojtja e zonave bregdetare do të shërbej si mekanizëm për luftimin e ndryshimeve klimatike. […]Më shumë

Raporti/Paisjet e peshkimit, ndotësit më të mëdhenj plastik në oqean

Paisjet e humbura apo të braktisura të peshkimit që mbesin në oqean janë vdekjeprurëse për jetën detare, duke shkaktuar ndotjen më të madhe nga plastika, vlerëson raporti i fundit nga Greenpeace. Më shumë se 640,000 ton rrjeta dhe kurthe të përdorura në peshkim tregtar hidhen në det çdo vit, me të njëjtën peshë si 55,000 […]Më shumë

Video/WasteShark, mbledhësi i mençur i mbeturinave ujore

I quajtur peshkaqeni i mbeturinave, WasteShark është një dron ujor i cili “ushqehet” me plastikë dhe mbeturina tjera, duke zbuluar në të njëjtën kohë edhe  kimikatet e dëmshme që gjenden në ujë. Sipas drejtuesve të kompanisë prodhuese Drone Solutions, ky dron mundëson pastrimin në mënyrë efektive të ujërave të ëmbla dhe të njelmëta nga mikroplastikat […]Më shumë