Ndryshimi i klimës: Kanioni më i thellë i akullit në tokë i ndjeshëm ndaj shkrirjes

 Ndryshimi i klimës: Kanioni më i thellë i akullit në tokë i ndjeshëm ndaj shkrirjes

Kanioni Denman i Antarktikut të Lindjes është gryka më e thellë e tokës në planetin tokë, duke arritur 3.500 metra nën nivelin e detit.

Është gjithashtu i mbushur nga lartë deri poshtë me akull, për të cilën shkencëtarët e Agjencisë Hapësinore Amerikane (NASA), zbulojnë në një raport të ri se ka një ndjeshmëri të lartë ndaj shkrirjes.

Tërheqjet dhe pjesët e hollimit të akullnajës tregojnë se ajo po gërryhet duke shkelur ujin e ngrohtë të oqeanit.

Denman është ai që duhet të shikohet për të ardhmen. Nëse akulli i tij do të zhdukej, do të ngrinte sipërfaqen globale të detit me 1.5m.

“Sa shpejt mund të ndodhë kjo? E vështirë të thuhet, pasi që ka shumë faktorë që hyjnë në lojë, për shembull ngushtësia e kanalit përgjatë të cilit Denman po tërhiqet mund të ngadalësojë tërheqjen,” shpjegoi Dr. Virginia Brancato, nga Laboratori i Propulsionit Jet i NASA dhe një ish studiues në Universitetin e Kalifornisë në Irvine (UCI).

“Aktualisht, është e rëndësishme të mblidhni më shumë të dhëna dhe të monitoroni nga afër dhe më shpesh evolucionin e ardhshëm të akullnajës,” tha ajo për BBC News.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *