Përkrahësit e djathtë përdorin frikën e Covid-19 për të luftuar ndalimin e përdorimit të qeseve

 Përkrahësit e djathtë përdorin frikën e Covid-19 për të luftuar ndalimin e përdorimit të qeseve

Lufta për të ndaluar qeset plastike, shumë prej të cilave përfundojnë në ndotjen e oqeaneve dhe lumenjve, ka ndërmarrë një hap prapa, pasi qendrat e mendimit konservator amerikan shfrytëzojnë frikën e Covid-19.

Artikujt që paralajmërojnë se qeset e rrobave të ripërdorshme janë më të këqija se ato plastike për përhapjen e koronavirusit kanë qenë të lidhura me jofitimprurës të mëdha, siç është Instituti Manhattan, dhe përmbajnë dezinformata që synojnë mposhtjen ose shfuqizimin e ndalimeve të qeseve plastike, u tha nga Greenpeace USA.

Përpjekja “rrezikon konfuzion të mëtejshëm” mes një krize globale të shëndetit publik, u tha, raporton Guardian.

Studimet e fundit kanë zbuluar se Covid-19 mund të jetë i qëndrueshëm në plastikë dhe çelik deri në tre ditë, krahasuar me 24 orë për karton dhe katër orë për bakër.

Studimet nuk kanë ekzaminuar se sa kohë mbetë virusi në rroba dhe ka pak prova shkencore që krahasojnë qeset e ripërdorshme me plastikën.

Javën e kaluar, një numër i shteteve dhe qyteteve të SH.B.A.-së megjithatë morën vendimin për të hequr sërish ndalimet e qeseve plastike, duke përmendur koronavirusin. Maine shfuqizoi ndalimin e saj.

Guvernatori i New Hampshire shkoi më tej duke lëshuar një urdhër që ndalonte çanta të ripërdorshme, duke thënë se ato rrezikojnë të përhapin koronavirus. Guvernatori i Masaçusets ndaloi çantat e ripërdorshme dhe ndaloi ndalimin e qeseve plastike. Dhe shteti i Nju Jorkut, i cili zbatoi ndalimin e tij për qese plastike më 1 mars, do të vonojë zbatimin deri në qershor.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *