Shkencëtarët zbulojnë insektin që ushqehet nga plastika toksike

 Shkencëtarët zbulojnë insektin që ushqehet nga plastika toksike

Një bakter që ushqehet me plastikë toksike është zbuluar nga shkencëtarët. Bakteria jo vetëm që prish plastikën, por e përdor atë si ushqim për të fuqizuar procesin, raporton Guardian.

Bakteria, e cila u gjet në një vend të mbeturinave, ku plastika ishte hedhur, është e para që dihet se sulmon poliuretanin. Miliona ton plastikë prodhohen çdo vit për t’u përdorur në artikuj të tillë si këpucë sportive, pelena, sfungjerë kuzhine dhe si izolim shkumë, por më së shumti dërgohen në deponi sepse është shumë e vështirë për t’u ricikluar.

Kur prishet mund të lëshojë kimikate toksike dhe kancerogjene, të cilat do të vrisnin shumicën e baktereve, por soji i zbuluar rishtazi, është në gjendje të mbijetojë. Ndërsa hulumtimi ka identifikuar bakterien dhe disa nga karakteristikat e tij kryesore, mbetet shumë punë për të bërë përpara se të mund të përdoret për të trajtuar sasi të mëdha të mbeturinave plastike.

“Këto gjetje paraqesin një hap të rëndësishëm për të ripërdorur produkte poliuretani që nuk mund të riciklohen,” tha Hermann Heipieper, në Qendrën Helmholtz për Kërkime Mjedisore-UFZ në Leipzig, Gjermani, i cili është një nga anëtarët e ekipit të kërkimit.

Ai tha se mund të kalojnë 10 vjet para se bakteri të mund të përdoret në një shkallë të madhe dhe se ndërkohë ishte jetike të zvogëlohej përdorimi i plastikës që është e vështirë për t’u ricikluar dhe për të prerë sasinë e plastikës në mjedis.

Lexo më shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *