Organizohet aktivitet promovues i çiklizmit

Klubi Alpin i Prishtinës është duke organizuar eventin “Me një biçikletë s’vjen vera…” me datë 14 qershor  për promovimin e një jete më të shëndetshme në përpjekje për ta shmangur trafikun urban. Grumbullimi i çiklistëve do të bëhet në sheshin “Zahir Pajaziti” në qendër të Prishtinës, në ora 10:30. Gjatësia e rrugës së përshkruar për […]Më shumë

Derdhja e naftës në lum paraqet pasoja katastrofale për ambientin

Presidenti i Rusisë Vladimir Putin ka shpallur gjendje të jashtëzakonshme pasiqë 20,000 ton naftë janë derdhur në një lum brenda Qarkut Arktik, raporton mediumi Britanez BBC. Derdhja e tankut të naftës tek termocentrali ka ndodhur në afërsi të qytetit Siberian, Norilsk të premten e kaluar. Për më tepër raportohet se drejtori i termocentralit z. Starostin […]Më shumë

Covid-19 rrezikon që shumë specie të zhduken

Periudha gjatë pandemisë është shoqëruar me laramani ngjarjesh dhe emocionesh. Në kohë kur bota ishte nën stres duke luftuar të keqen, u realizuan fotografi të bukura dhe shpresëdhënëse të cilat portretizonin një planet dukshëm më të pastër me rënie drastike të pluhurit në atmosferë. Niveli i emetimit të gazrave në atmosferë shënoi rënie deri në […]Më shumë

Periudha pas covid-19: Plane të reja për zvogëlimin e CO2 në atmosferë

Forumi Botëror për Ekonomi raporton se Gjermania pas periudhës pandemike do të ndërmerr masa relevante për ta stimuluar ekonominë e gjelbër që do të ndihmojë zvogëlimin e emetimit të CO2 në atmosferë. Kancelarja Merkel ka bërë të ditur se do të krijojë fonde për subvencionimin e prodhimeve të gjelbërta apo të përshtatshme për ambientin. Insentivat […]Më shumë

Organizohet Java e Gjelbër në Prishtinë

Komuna e Prishtinës në bashkëpunim me organizatën jo qeveritare Ballkan Green Foundation paralajmërojnë zhvillimin e një sërë aktivitetesh në kuadër të “Javës së Gjelbër”. Me këtë rast aktivitete të shumta do të realizohen me qëllim të promovimit të vlerave ambientale. Gjatë Javës së Gjelbër, në Prishtinë do të organizohen seminare, ëebinare dhe projekte të ndryshme […]Më shumë

A janë ndryshimet klimatike shkaktare të cikloneve shkatërruese në Indi?

Qyteti i Kalkutës në lindje të Indisë është goditur rëndë ndaj një cikloni me pasoja shkatërruese ku la të vdekur të paktën 22 persona në Indi dhe Bangladesh. Mediumi Britanez BBC raporton se të mërkurën një stuhi e fuqishme e manifestuar me erëra të shpejta ka goditu qytetin e Kalkutës. Tashmë erërat janë zbutur dhe […]Më shumë

Carlsberg dhe Coca-Cola paralajmërojnë përdorimin e ambalazheve biodegraduese

My Modern Metropolitan raporton se si shkencëtarët e “National Oceanic and Atmospheric Administration” parashikojnë që 8 milion metër ton plastike, përafërsisht çdo vit përfundon nëpër oqeane. Kompania “The Paper Bottle Company” aspiron që të ndihmojë prodhuesit dhe distributorët për të zvogëluar përdorimin e plastikës njëpërdorimshe duke prodhuar ambalazhe biodegraduese nga trungu i kallamit të sheqerit. […]Më shumë

Konsumi i letrave të tualeti i dëmshëm për ambientin

Pandemia e coronavirusit ka rritë kërkesën globale për letra të tualetit. Mesatarisht, njerëzimi prenë deri në 270,000 drunj në ditë për të prodhuar letra tualeti, raporton Hashem Al-Ghaili. Lënda e parë për prodhimin e letrave të tualetit kryesisht ka origjinë nga pyjet e Amerikës Veriore, ku pyjet Kanadeze janë më së shumti të afektuara negativisht. […]Më shumë

Efektet e coronavirusit: Ndotja e ambientit nga maskat kirurgjikale

Me shpërthimin e epidemisë së coronavirusit, shumë qytetarë të Hong Kongut janë duke praktikuar përdorimin e maskave. Pjesa dërmuese e këtyre produkteve janë njëpërdorimshe. Gary Stokes themelues i organizatës “Oceans Asia” në një intervistë për mediumin “South China” ju bënë thirrje banorëve për ndërgjegjësim duke ju kërkuar atyre që maskat e përdorura të mos i […]Më shumë

Koronavirus po e lufton ngrohjen globale

Numri i të infektuarve nga koronavirusi ka tejkalur 127,000 globalisht. Ndonëse vdekjet nga ky virus ka shpërndarë panikë në publik, numri i të vdekurve është i ulët në krahasim me numrin e të rikuperuarve nga kjo sëmundje. Sidoqoftë, nga një pandemi e tillë benefite ambientale rezultojnë të jenë pozitive. Izolimi i miliona njerëzve në mbarë […]Më shumë