Iniciohet procedura kundër Kosovës për ndihmë të paligjshme shtetërore ndaj “Kosovës së Re”

Ndihmat shtetërore ndaj një kompanie apo çfarëdo kontraktori të jashtëm janë të parapara në nenin 107 dhe 108 të Traktatit të Funksionimit të BE-së. Sipas këtyre artikujve, ndihmat shtetërore definohen si mbështetje e qeverisë ndaj një kompanie duke i ndihmuar asaj për të fituar avantazh ndaj konkurrencës. Prandaj, ndihma të tilla janë të ndaluara, përveç […]Më shumë

Kosova e pasur me specie të bukura

Mund të ju duket si ndonjë shpez i Amazonës, mirëpo kjo rozë është fotografuar në Kufcë të Gjilanit nga Arian Mavriqi. Është një specie me prejardhje nga Azia Lindore dhe ka një madhësi trupore 41 deri në 49 cm, mirëpo nëse i hap krahët madhësia e trupit arrin deri në 75 cm. Rosa Mandarinë (Aix […]Më shumë

Të mërkurën shënohet Dita Ndërkombëtare e Bjeshkëve

Të mërkurën, më 11 dhjetor 2019 shënohet Dita Ndërkombëtare e Bjeshkëve. Përderisa çdo ditë e më shumë gjendja e ambientit është duke u bërë shqetësim në rritje, përmirësimet në këtë fushë janë të ngadalshme, sidomos në rajonet  me ekonomi më pak të zhvilluar. Në shënim të kësaj dite, Klubi Alpin Prishtina do të organizojë një […]Më shumë

Paralajmërohen aktivitete interesante gjatë panairit “Ekologji(k)a Kosova”

Duke filluar nga ora 09:30 deri në 20:00, të martën me datë 3 Dhjetor 2019 është paralajmëruar të mbahet panairi “Ekologji(k)a kosova”, tek modelariumi i Fakultetit të Arkitekturës së Universitetit të Prishtinës. Panairi është organizuar nga koalicioni i OJQ-ve “Pro Open” dhe në kuadër të tij do të prezantohet një ekspozitë me një numër fotografish […]Më shumë

Rrënimi i mjedisit në kohë lufte dhe konflikti

Tetëmbëdhjetë vjet më parë, më 5 nëntor 2001, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli 6 Nëntorin Ditë Ndërkombëtare për Parandalimin e Shfrytëzimit të Mjedisit në Luftë dhe Konflikt të Armatosur. Shqetësimi i publikut në lidhje me dëmtimin e mjedisit gjatë kohës së luftës arriti për herë të parë gjatë Luftës së Vietnamit. Përdorimi […]Më shumë

Pse Kosova nuk i bashkohet thirrjes botërore kundër luftës globale?

Si replikë kundër ngrohjes globale shumë shtete në botë janë mobilizuar për të luftuar këtë dukuri e cila parashihet të ketë pasoja katastrofale brenda 30 viteve. Janë identifikuar forma të ndryshme të cilat mund të ndikojnë pozitivisht në uljen e temperaturave globale. Mbjellja e drunjëve është duke u praktikuara në përmasa të mëdha nga shumë […]Më shumë